rada bych ziskala radu ohledne skolek a skol v Bruselu . Momentalne pracuji pro jednu organizaci v Dublinu, Irsko a naskytla se mi moznost prace pro tuto organizaci v Bruselu. Vse zni bajecne, jen kdyz jsme s partnerem, ktery je mimochodem Brit, hledali skolky a skoly, byli jsme zcela sokovani cenou vsech 'international schools'. Dcerce jsou 4 roky, tady v Irsku by mela od zari chodit do skoly - misto mame zajistene ve velmi uznavane skole a je zcela zdarma. Pokud tomu dobre rozumim, tak v Bruselu by mela zacit skolu az v 6 letech, tak jako v Cechach a mezitim by mohla chodit do skolky. Nas problem ale je, ze prestoze organizace by mi hradila spoustu veci, skolni poplatky od nich nemuze ocekavat. Co tedy delat? Kvuli tomuto 'skolnimu' problemu nevyuzit skvele pracovni prilezitosti?
Moc bych ocenila jakoukoli informaci.
S pozdravem a podekovanim
Jana
Dekuji Vam vsem za informace a rady. Velmi je ocenuji.
Moniko, dekuji za kontakt. Ozvu se.
Jani zdravim, nas mrnous tu chodi od 4 let do statni vlamske skolky a jsme spokojeni my rodice i on. Jelikoz jsme se pristehovali pred 2lety z Cech, neumel samozrejme ani slovo v jejich jazyce, dokonce ani v zadnem jinem nez cestine:) coz tu pro personal skolky byla novinka, cesky tam opravdu nikdo nemluvi... S prijetim do skolky problem nebyl zadny a zvykl si tam dobre (no je jasne, ze prvnich par dnu jsme obreceli oba, ale to bylo i ve skolce ceske, kam chodil jeden rok predtim) a musim rict, ze se mu ucitelky perfektne venovaly a i diky jejich pomoci a podpore se naucil vlamsky komunikovat bez problemu a relativne rychle (deti jsou neuveritelne rychle v uceni dalsich jazyku, kez bych to mohla rict i o sobe, ted uz mi prcek preklada...). Pokud vas zajima i moznost mistni skolky v pro vas novem jazyce, ozvete se mi na mail a napisu vam vic, at tady nezahltim stranky:) Kazdopadne se toho ale nebojte, deti maji uzasnou schopnost se rychle prizpusobit a i pres pripadne pocatecni tezkosti je pro ne tato zkusenost do budoucna ohromnou vyhodou. Nejen dalsi jazyk, ale i zacleneni do noveho kolektivu atd. A jinak jak psala Radka, au-pair jsou tu vyuzivany bezne a urcite je to taky reseni, kdyby byly ve skolce problemy... monika.979@post.cz
Dobrý den,
mě kdysi dali rodiče do školky v Ženevě (tedy francouzsky mluvící) a všechno bylo v pohodě, francouzsky jsem se naučila hned a pak jsem mohla pokračovat do normální (ne mezinárodní) první třídy. Takže tohoto bych se nebála.:)
ta webova stranka je samozrejme www.enseignement.be, vypadlo mi tam to e :o)
Co se tyce instituci, skolku ma kazda svoji, tusim do 4 let, potom nastupuje Evropska skola, kde je skolka i potom skola, ale tam podle me nemate sanci. Muzete se tam zkusit zeptat, v predchozi diskusi o Evropske skole nekdo daval kontakt. Ale nepocitala bych s tim.
Myslim, ze treti jazyk mala zvladne, nevim, jak brzy se chcete stehovat, ale mozna muzete uz ted pomalu na FR nebo NL najet, snad tu nekdo poradi, s cim zacit. Trijazycnych deti je tu spousta, patri mezi ne i ty moje, akorat s tretim jazykem (NL) zacaly uz kolem devateho mesice. Snad se tu ozve i nekdo, kdo jehoz deti zacinaly pozdeji.
Hanko, platbu za obed pokladam za samozrejmou :) krome toho my mame na vyber bud platit teply obed, nebo si prinest vlastni studeny. Za postylku se u nas neplati. Za druzinu pred a po vyucovani (to je od 8.45 do 15.45) se u nas plati snad 75 centu za hodinu, ale to se asi lisi skola od skoly.
Souhlasim s Radkou. jen upresnuji, ze i statni/komunalni skolky nejsou uplne zadarmo - plati se druzina - rano + odpo, obedy, svaciny, v te nasi dokonce i "postylka" respektive naklady na prani jejiho povleceni a rocni naklady cini asi 600€. Coz je ale porad mene nez jeslicky ;o) konkretni skolky, vzdy podle mestske ctvrti, nebo zamereni - katolicke atd, najdete na www.ensignement.be
Dekuji Vam Radko.
O teto moznosti jsme take trochu uvazovali, ale nevim, jak by to dcerka vzala, nebot tady v Dublinu uz rok a pul chodi do skolky, a je zvykla, ze plynule komunikuje v anglictine. Stehovani by pro ni byla asi velka zmena, predevsim ztrata malych kamaradu. Ale je mozne, ze by si zvykla rychle a treti jazyk by odchytala rychle.
Co se tyce 'au-pair', nemame s nimi zadne zkusenosti...a popravde receno tady v Dublinu s nimi nekteri znami nemeli dobre zkusenosti.
Nemate zkusenosti, jak to chodi se skolkami a skolami, ktere jsou pro zamestnance EU instituci? Je mozne za mensi poplatky (ne plne skolne) deti do skolky/skoly dostat?
S pozdravem
Jana
Místní obecní školky ve francouzštině a vlámštině jsou zadarmo. Můžete to tam zkusit, i pokud dcera nemluví žádným z těchto jazyků, jsou tu na cizojazyčné děti zvyklí a vybavení, a předpokládám, že by vám vyšli vstříc. Jestli máte možnost, zkuste si domluvit schůzky v pár obecních školkách v okolí předpokládaného bydliště a uvidíte. Když uspějete, můžete dceru vždycky před nástupem do školy naučit těch pár frází, kterými si řekne, kdyz bude mít hlad, žízeň, nebo bude potřebovat na záchod. Myslím, že se tu najde pár dětí, které šly do místní školky bez jakékoli předchozí znalosti jazyka. Snad se jejich rodiče ozvou se zkušenostmi. Další možností je pořídit si česky nebo anglicky mluvící au-pair, ať už live-in nebo live-out.
Archivy