Cvičení a přípravu k porodu Vám může předepsat Váš gynekolog (je to tu zcela běžné), většinou se předpisuje 9+9 seancí. Platí se v hotovosti vždy po pěti lekcích 105,-- EUR. Winni Vám vystaví potvrzení o platbě, které pak můžete uplatňovat na své zdravotní pojištovně.
Na cvičení je potřeba mít z hygienických důvodů ponožky (nelze cvičit bosky) + vám příjemný oděv na cvičení. S gymnastikou a následnou relaxační částí + vždy krátkým povídáním o porodu (příjezd do porodnice, kontrakce, samotný porod) počítejte vždy s časem cca 1,5 hodiny.
Winnie dále praktikuje relaxační masáže pro těhotné + stimulační masáže v případě, že již máte blizoučko k porodnímu termínu či dokonce přenášíte. Masáže Vám opět může předepsat lékař, cena jedné je 50,-- EUR.
Dále lze Winnie požádat, aby byla přítomna Vašemu porodu (platí Vaše pojišťovna), ale smlouvu má pouze s nemocnicemi Edith Cavell v Uccle a nemocnicí v Ixelles (jinam tedy zajet nemůže). V úzké spolupráci s porodní asistentkou, která dělá běžná vyšetření během porodu, Vám navrhuje úlevové polohy, doporučuje dýchaní, povzbuzuje. Tatínek je v tu chvíli tak trochu "zbytečný" :-), ale zase si to pořádně užije z hlediska "dívání se" :-) :-).
Chodila jsem k Winnie v případě obou svých těhotenství, v prvním případě jsem odjela rodit do Čech, ve druhém jsem rodila v Ixelles, kam jsem si Winnie nechala zavolat a myslím, že díky ní byl závěr porodu rychlý a poměrně příjemný. Zpočátku se Winnie může zdát trochu "studená", ale možná je to tím, že má hodně klientek a kdyby si každou připustila úplně k tělu, tak se asi zblázní...
Jinak se u Winnie v "tělocvičně" máte také možnost seznámit s dalšími budoucími maminkami, chodí k ní hodně Češek, Angličanek, Polek...
Po porodu Vás pak bude uhánět na poporodní cvičení k posílení pánevního svalstva (opět Vám předepíše lékař, většinou již v nemocnici). V tomto případě je zajištěno hlídání Vašich miminek v šatničce vedle tělocvičny, kde jsou pro mimi připravena polohovací lehátka a zajištěná paní na hlídání. Cena servisu je 3,-- EURa.
Přeji úspěšné porody a hodně zdravých miminek!
Martina
Silvie,
jestli chcete, můžu Váš dotaz dát tady na Drbárnu jako nové téma, protože tak snad najdete víc lidí se zkušeností s výchovou ve třech jazycích. Naše děti mají trojjazyčnou výchovu, já mluvím česky, manžel italsky a u paní na hlídání, ve školce a ve škole se mluví vlámsky a problém s tím myslím extra velký nemají. Jasně že jeden jazyk si vybrali jako hlavní a v těch dalších jsou slabší, ale rozumí a domluví se. Naši kamarádi a známí jsou na tom podobně, s různými kombinacemi jazyků.
Radka
Jestli tedy budete chtít Váš dotaz jako nové téma, ozvěte se mi na ceslobe@ceslobe.org
Dobry den Martino,
rada bych se Vas zeptala, zdali nemate zkusenosti / nazor na vychovu deti ve vicejazycnem prostredi.
Prave se nam narodil syn Tobias a ja jsem si dle svych pruzkumu na internetu blahove myslela, ze ho bez problemu vychovame ve 3 jazycich.
Ja (matka) mluvim cesky a anglicky, muj pritel je Vlam, takze vlamstina jako jeho hlavni jazyk. Problem nastal, kdyz jsme kontaktovali logopedku, ktera nam 3 jazyky nedoporucila, je to pry prilis. Dva jazyky jsou idealni. Ja jsem chtela syna vychovavat v cestine, pritel ovsem nerozumi ani slovo cesky, on by na nej mluvil vlamsky a mezi sebou se bavime anglicky.
Prosim poradte, protoze cas utika a Tobias je momentalne ve zmeti 3 jazyku. Je mu sice 2 tydny, ale dle logopedky, jazyk se tvori hned od narozeni.
Dekuji Vam mnohokrat,
Silvie Hasalikova
Bertem
0494/641964 mohu Vam zavolat zpet, pokud se mi ozvete
Taky jsem tam chodila, Winnie je fakt výborná a porod s ní je úplná hračka :-)!!!
Martino, moc diky za cenne informace, casem se budou hodit!
Archivy