nemate nekdo zkusenosti s danovym priznanim v CR? Pracuji od lonskeho roku v Belgii, jsem zde nepretrzite, ale jsem hlaseny k trvalemu pobytu v CR, tudiz si myslim, ze jsem povinnen se hlasit letos FU u nas. V Belgii za me zamestnavatel dan odvadi, ale letos poprve me nemine ani priznani zde v Belgii. Pokud me muzete zasvetit do dani v Belgii i o tom, jak to chodi u nas, budu moc vdecny.
Dekuji
kedrot@seznam.cz
Terezo, chcete-li přidat nové téma, pošlete mi text na ceslobe@ceslobe.org
Radka
Dobrý den,
nejde mi přidat nové téma, tak s dovolením tady.
Mám se brzy stěhovat za manželem do Bruselu, máme se synem českou zdravotní pojišťovnu, teď budeme pojištěni přes manžela, jaké doklady je třeba dodat české zdravotní pojišťovně spolu s ukončením pojištění v ČR? Potřebují nějaký doklad, odkdy a kde jsme dále pojištěni? Nebude to nastálo, asi na rok. A naopak, je třeba zde dodat údaje o ukončení pojištění v ČR?
Děkuji za radu, Tereza
Stránky institucí jsou v NL a FR a ani jedním jazykem nevládnu :( Jak přesně zažádat o nějakém potvrzení o vyměřené dani v Belgii? Mám jenom výplatnice od zaměstnavatele...a jsem přesně v té situaci, kdy nevím jak to udělat..začala jsem pracovat v Belgii v květnu, domů jsem se vrátila před Vánoci...jinak tady na tom odkaze je smlouva o zamezení dvojího zdanění (to pro případ, že budete podávat přiznání v ČR do kterého zahrnete i příjmy ze zahraničí) http://aplikace.mvcr.cz/archiv2008/sbir ... 40-00m.pdf ; o tom, kam člověk "patří" viz strana 15, konkrétně já bych sice mohla být rezidentem obou státu pro daňové účely, ale právě podle strany 15, tomtu tak není a jsem rezidentem ČR. Momentálně se snažím vymyslet, jak to s přiznáními udělat, jestli podávat jen v ČR a neřešit v něm Belgii, nebo řešit, či jestli zkusit podat i tady i tam (i když bych neměla, ale vidina vrácení peněz v EUR:-)...Nevíte někdo nějaké bližší informace? nevíte prosím jaká je nezdanitelná část v Belgii?Díky Petra
Dani se jen jednou, a to v zemi, kde pobyvate vice nez 50% dni v roce. Pokud ovsem nejste vyslany pracovnik, tzn. clovek, ktereho do Belgie vyslala ceska firma.
th
Dobry den,
pokud si chcete byt jisty a vyhnout se problemum, doporucovala bych vam zajit si na FU v CZ, jestli to jeste stihnete anebo v Belgii. Z me zkusenosti otazka danoveho rezidenstvi je velmi nejasna a ani sami zamestnanci FU moc nevedi, co s tim. V zakone se toho moc nedoctete (vic nez 183 dnu na uzemi) a zda se, ze vic informaci je v pokyny k zakonu. Vsechno je to velmi "nejasne"-tedy podle mne. Strucne, pokud jste zacal pracovat v Belgii od 1.1.xxxx, tak je to docela nadejne a i kdyz mate v Cechach trvale bydliste, tak to, ze zijete trvale na uzemi Belgie a chcete se tu nadale zdrzovat, tak trvale bydliste nehraje tak velkou roli. V tom pripade az oddrzite danove priznani postou, tak staci vyplnit podle pokynu a poslat na uvedenou adresu (zamestnavatel by vam mel dat jako podlad vypis o prijmech a odvedene dani a davkach a snad by vam i s tim mohl pomoct...neni to jako v CZ, ze zamestnavatel za vas vyplnuje priznani). Vyuctovani prijde nekdy kolem listopadu. Ovsem pokud mate v CZ napriklad byt a rodinu a chcete se tam casem vratit, tak uz to zacina byt podle smluv o vylouceni dvojiho zdaneni mezi BE a CZ nejasne. Pokud jste zacal pracovat v Belgii uprostred roku - napriklad od cervence a od tohoto momentu jste uz nemel v CZ zadne prijmy, tak se "pry" da danove rezidenstvi rozdelit - dane za pul roku platite v CZ a za druhou pulku v BE - ale oficialne jsem se to nikde nedohledala. Vsem mym znamym expatum, kteri meli soucasne prijmy v BE a v CZ pomahal vyplnovat danove priznani auditorsky kabinet zaplaceny zamestanvatelem...V tomto pripade se v Belgii musi vyplnit specialni priznani pro nerezidenty (ktere nedostanete postou, musite si o nej zazadat na BE FU) a v CZ pozadat o vyjimku o odlozeni dane, protoze vetsinou vyuctovani o vymerene BE dani nemate v ruce, kdyz musite odevzdat priznani v CZ. Az dostanete vyuctovani z Belgie, tak musite dodatecne podat danove priznani v CZ. Kazdopadne nejsem odbornik na dane, takze bych vam doporucila zeptat se pripadne vaseho zamestnavatele anebo na BE ci CZ FU!
Archivy